Szkolenie

Briard jako pies użytkowy: PT, IPO, agility, obedience, taniec z psem... Informacje dortyczące szkoleń, problemy, porady.

Szkolenie

Postprzez: Aris38 » 2006-12-04, 21:15

Ja chciałabym poznać wasze zdanie na temat najlepszego wieku na poważne szkolenie briarda. Mój ma 3 miesiące i olewa mnie kiedy próbuję go czegoś nauczyć. Do tej pory miałam tylko owczarki niemieckie i nie miałam problemów ze szkoleniem ale ta mała pirania jest zupełnie niereformowalna :lbem_o_sciane:
Aris38
Aris38
Stażysta

Miejscowość: Poznań

Postprzez: sota36 » 2006-12-04, 21:29

Kiedy mlody byl mlody - okolo 4 miesiecy poszlam z nim ndo znajomego szkoleniowca proszac o porade, kiedy zabrac sie za nauke. On powiedzial mi tak - idz do psiego przedszkola,niech ma kontakt z psami, prowadz w dziwne miejsca, zeby sie nie bal,ucz podstaw (typu "noga", 'siad" itd) a o "prawdziwym szkoleniu" pogadamy za pol roku - niech ma maluch dziecinstwo.Ciesz sie nim, przywiaz do siebie. I tak zrobilam. Ale wiem,ze sa briardy,ktore juz w wieku - bodajze- 8 miesiecy zaliczyly PT1.
Joluska z Gutkiem z Babolandii, Buffy Postrachem Wampirow ( Armha SE) i Atosem w sercu [*]... na zawsze!
Awatar użytkownika
sota36
Weteran

Miejscowość: Chorzow
Pies: Gutek z "Babolandii" i Buffy Postrach Wampirow (Armha SE).
Hodowla: ----------
Obrazki: 14

Postprzez: Aris38 » 2006-12-04, 21:34

Byłam z nim zobaczyć jak wygląda szkolenie i trenerka powiedziała że już można zacząć ale on jest jeszcze takim dzidziusiem. Zabieram go wszędzie i wszystko bardzo go dziwi ale do wielu rzeczy podchodzi z dystansem. Myślę żeby zacząć szkolenie w marcu. Będzie miał 6 miesięcy.
Aris38
Aris38
Stażysta

Miejscowość: Poznań

Postprzez: BB » 2006-12-04, 22:15

A nie mozesz sie zapisac na psie przedszkole już teraz?
BB
Awatar użytkownika
BB
Weteran

Miejscowość: Wrocław

Postprzez: Icceman » 2006-12-06, 23:58

ja na zasadzie lapowki i zabawy (gdy jest glodna)

nauczylem vege

- siad :)
- lezec (ale napewno??)
- nogi (juz jakos wychodzi)
- dawc lape...
- przybiegac na sapcerze na walsne imie
- komedy FE

zaczolem jak maiala 3 miesiece od siadu :) zawsze po spacerze na glodnego.. nie wicej niz 5-8 mniut.. kazdego dnia... bez krzyku... zawsze peis wie za jak zrobi dostanie jesc... tyle :)

choc powazne to nie jest .. ale jak na razie moze byc :)
Icceman
Bywalec

Miejscowość: Tychy

Postprzez: Agata i Dima » 2006-12-07, 07:48

Ja poszłam z Dima na psie przedszkole jak miał trzy miesiące. Przed przedszkolem bał się większości nowych rzeczy jaki sie pojawiły na horyzoncie. A najbardziej bał się obcych psów, nawet jak tylko słyszał szczekanie.
Na przedszkolu przez pierwsze zajęcia stał z boku i przyglądał się jak inne psiaki się bawią. POtem wciągnęły go do zabawy... po miesiący szkoelnia w przedszkolu bardzo się zmienił...
Wykonywał na przedszkolu zadania, których się o nim zupełnie nie spodziewałam.
Nauczył się w przedszkolu podstaw, ale głownie chodziło tam o socjalizację. Dziś jestem spokojna na spacerach, bo bawi się z psami całkiem przyzwoicie i bez agresji... pewnie do czasu, ale póki co jest ok ;)

Teraz Dima ma prawie 14 miesięcy i od miesiąca jesteśmy znów na szkoleniu intensywnym na posłuszeństwo... jest super... uczy się szybko... :))
Awatar użytkownika
Agata i Dima
Stały Bywalec

Miejscowość: Krzyszkowo
Obrazki: 0

Postprzez: Mark » 2006-12-07, 08:27

Teraz Dima ma prawie 14 miesięcy i od miesiąca jesteśmy znów na szkoleniu intensywnym na posłuszeństwo... jest super... uczy się szybko... :))

I Agata pewnie też się szybko uczy ;) :oklaski:
ALOHA
Hawajski :)))
Awatar użytkownika
Mark
Admin

Miejscowość: Opole
Pies: Hawai Bezy Bezy
Obrazki: 6

Postprzez: Agata i Dima » 2006-12-07, 09:22

hmmmm :hmm: wbrew pozorom to szkolenie bardziej dla właścicieli niż dla psów :>
i tak napraqwdę to nie jestem pewna kto szybciej wchłania tę wiedzę... Dimi czy ja :mrgreen: :lbem_o_sciane:
Awatar użytkownika
Agata i Dima
Stały Bywalec

Miejscowość: Krzyszkowo
Obrazki: 0

Postprzez: Mariola Ekiert » 2006-12-08, 21:09

My z nasza Tajga poszlismy na przedszkole gdy miala jakies 5 miesiecy i musze powiedziec ze jest to rewelacyjna sprawa zaczynac tak wczesnie. gdy wzielismy Tajge do siebie mala bala sie wszystkiego co sie ruszalo, po szkoleniu nabrala pewnosci siebie. Dodatkowo zabieralismy ja na spacery miedzy doze grupy ludzi, by zrozumiala ze nikt jej nie chce nic zlego zrobic. Na tych wakacjach, juz razem z Kapisiem, Tajga chodzila na normalne szkolenie. Teraz po szkoleniu musze przyznac ze Tajga mimo iz byla na szkoleniu dluzej i tak pracuje gorzej niz Kapis (nie mowie ze robi cos zle, bo tak nie jest, ale jakos Kapisiowi praca sprawia wiecej radosci niz Tajdze). Tajga z calego szkolenia pokochala tylko aport :)
Teraz jakos brakuje mi czasu, ale gdy tylko sie go troche znajdzie chce z Kapisiem zaczac Agility albo jakies inne sporty :hurrra:
Agnieszka i sfora czyli Tajga, Kapiś, Vanesska i Savannah

www.zlotaelita.pl Mamy szczeniaki !! 7 piesków i 5 suczek !! ZAPRASZAMY
Awatar użytkownika
Mariola Ekiert
Weteran

Miejscowość: Baborów
Pies: Tajga z Pierwszej Ligi, Axel Bursztynowa Fala, Vanesska Unique Złota Elita i Sweet Savannah Złota Elita
Hodowla: Złota Elita
Obrazki: 7

Postprzez: asiam » 2007-01-06, 19:17

Mam pytanie co do psiego przedszkola-czy ktoś ma namiary na jakieś w okolicy Rudy Śląskiej- z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi :)))
asiam
asiam
Stażysta

Miejscowość: ruda śląska

Następna

Wróć do Szkolenie i sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość